Kan Hollands sak bli vår?

Dagens opinionsundersökning från Novus bekräftar trenden att S tappar och M går framåt. Det är utmärkt på många sätt – det är faktiskt nödvändigt att M rör sig uppåt i opinionen för att väljares benägenhet att rösta på Alliansen ska öka. Ju fler mätningar som visar att M är större än S, desto starkare grogrund för borgerlighetens problemformuleringar och prioriteringar i valrörelsen, ungefär. Fler spännande besked om trenderna i opinionsläget får vi i morgon när den stora SCB-undersökningen kommer.

Det som däremot oroar är att SD åter går framåt och får 4,8 % av stödet. Inför dagens val i Holland har främlingsfientliga PVV stadigt tappat fart i mätningarna och beräknas nu hamna på ett valresultat om ”bara” 10 %. Det finns förstås flera anledningar till att partiet backat – en är att Geert Wilders inte riktigt hållit måttet som deras agitator. En annan är att flera partier, däribland C:s systerparti VVD, gradvis anammat PVV:s retorik och förslag i invandrarpolitiken. Men tydligen spelar också väljarnas oro efter finanskrisen och nu senast Greklands kollaps in. Då vill man ha mer än hätska slagord – en grundmurad ekonomisk och tillväxtinriktad politik, till exempel.

Även om vårt statsfinansiella läge är något bättre finns det anledning att tro att den svenska valrörelsen kan komma att efterlikna Hollands. Det alternativ med störst finanspolitisk trovärdighet drar det längsta strået. Om Alliansen fokuserar på det och håller SD:s retorik borta från valplattformarna (där bör man INTE hämta influenser från Hollands politiska klimat), kan det nog gå riktigt bra den 19 september.

Annonser

Om mattias2010

Kandidat för Centerpartiet i valet till Riksdagen 2010, Uppsala län.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Kan Hollands sak bli vår?

 1. exilsvensk skriver:

  Du oroar dig för SD. Jag tycker det som sker i Rinkeby och Rosengård är betydligt mer oroande. Liksom det som skedde i Landskrona, och skämtet till straff som mördaren fick. Och, nej, varken alliansen eller de rödgröna har någon rimlig politik att kunna åtgärda det problemet. Er politik innebär i praktiken bara ett tröstlöst ”more of same”. Inte lyssnar ni på någon kritik mot den heller.

  Hoppas att svenskarna inte låter sig hunsas av varken er eller media inför valet 2010 utan röstar enligt sin övertygelse. Orsaken till SDs framgångar är att en stor del av svenska folket tycker som dem i invandringspolitiska frågor – och att nuvarande invandringspolitik är extrem.

  • mattias2010 skriver:

   Jag vill se less of the same – mindre av segregering, osynliggörande och permanent utanförskap för nyanlända. Det som skedde i Landskrona eller i Rinkeby har säkert sina orsaker, men har inget med kulturell bakgrund att göra. Därtill ska brott mot svensk lag alltid prövas enligt gällande system, oavsett vem som begår dem.

   Slutenhet och etnisk centrism hämmar allt vad tillväxt heter och har aldrig fört samhällen framåt. All tillgänglig forskning visar på motsatsen – de länder och regioner som öppnar upp sig mot omvärlden och tillser att nyanlända snabbt lär sig språk och kommer till egen försörjning åtnjuter hög tillväxt och en dynamisk marknad. Att anamma SD:s dåligt genomtänkta och främlingsfientliga politik är att skjuta samhällsutvecklingen i foten.

 2. exilsvensk skriver:

  Vissa är inte ansvariga för vad de gör? Köper du den marxistiska tesen att kriminalitet bara beror på miljö och sociala faktorer? Tycker att du uttrycker ett förakt för sunt förnuft. Om det är kulturella, sociala eller andra orsaker bakom brottsligheten är en perifer fråga. Primärt är att samhället måste sätta ned foten mot kriminalitet och upplopp. Ingen normalt funtad människa vill leva i ett samhälle där våldet präglar vardagen och skurkar bemöts med dalt.

  Som du förstår är det inte invandring som sådan jag är emot. Det är inte etnocentrism det handlar om här. Svensk invandringspolitik (i synnerhet flyktinginvandringen) av idag är dock sedan några årtionden tillbaka ett katastrofalt fiasko. Sossarna har huvudansvaret, men ni borgerliga har tyvärr fortsatt på samma linje.

  Det är inte trovärdigt att som Alliansen söka problemen i strukturer. Lösningen på problemet är inte heller att ta in ännu fler invandrare som det är nu. De blir som att hälla saltsyra i såren. Sverige måste dra i nödbromsen och se till att ordna upp den sits man sitter i. Det minsta man kunde begära är vad SD föreslår om att återgå till den assimileringspolitik vi hade på 70-talet. Då Sverige var ett tillväxtland.

  Det nuvarande vansinnet med att ge nationella ID-kort till identitetslösa och acceptera att 90-95% av asylanterna slänger sina pass och ID handlingar är rena vansinnet i kubik. Man utsätter hela landet för enorma risker och släpper sannolikt in stora mängder grova brottslingar/krigsförbrytare som utan hinder kan tvätta sin identitet. Man kan bara undra vem/vilka som står bakom detta, och vem som tjänar på det. Jag är dock övertygad att om hade svenska folket tillfrågats om de ville ha en sådan politik så hade man svarat klart nej.

 3. mattias2010 skriver:

  Tack för kommentar! / Mattias

 4. exilsvensk skriver:

  Jo, valet I Holland gick ju bra förresten.

  Ungefär dubbelt så mycket röster för Wilders mot vad mainstream media hade förutspått. Kanske en indikator för Sverige och SD.

  Hollands sak är vår? Ja, varför inte?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s