SCB:s högljudda wake-up call

Trots vikande arbetslöshetssiffror, urstark ekonomi jämfört med i stort sett alla industrialiserade länder och en hel rad uppfyllda vallöften – SCB:s majundersökning ger de rödgröna ett betydande övertag i opinionen. Det är inget annat än en stor väckarklocka för Alliansen – det är hårt och fokuserat arbete som gäller för att regeringen ska kunna gå mot omval 19 september. För C:s del är riksdagsspärren deprimerande nära – det enda trösterika med SCB:n är att SD:s uppåtgående trend mattats av.

Å andra sidan är det just det ljusare läget och den sunda finanspolitiken Alliansen måste utgå ifrån. Ekonomisk-politisk trovärdighet bär långt bland europeiska väljare. Detta var, som nämndes igår, den bärande orsaken till att Hollands nästa premiärminister av allt att döma blir liberalen Mark Rutte. Alliansen har ingenting att skämmas för när det gäller statsfinanserna och värnandet av jobblinjen. Oppositionens desperata svartmålning av svensk ekonomi och arbetsmarknad – manifesterad av alla rödgröna talare i gårdagens debatt i Riksdagen – kan de innerst inne inte ens själva tro på. All utomstående bedömning och statistik – oavsett om den kommer från Arbetsförmedlingen, Finanspolitiska Rådet eller Internationella Valutafonden IMF – visar att Sverige klarat sig briljant ur den globala finanskrisen.

Jag tror att när det gradvis blir tydligt för väljarna att det är skillnad mellan Anders Borg och Thomas Östros och att det spelar roll om man driver en verklig jobb- och tillväxtpolitik istället för att satsa på höjda bidrag och ersättningar, kan de positiva trenderna i de senaste veckornas Novus- och Demoskop-undersökningar växa sig starkare. Men då krävs det också att alla goda krafter som vill ha ett omval för Alliansen jobbar på.

Annonser

Om mattias2010

Kandidat för Centerpartiet i valet till Riksdagen 2010, Uppsala län.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till SCB:s högljudda wake-up call

 1. mattias2010 skriver:

  …nu är jag inte så säker på vad du menar.

 2. mattias2010 skriver:

  Eller menar valet i Holland visavis mitt blogginlägg? Det hör samman eftersom det finns liknelser mellan holländsk och svensk valdebatt (och kanske -utgång).

 3. Silver skriver:

  Inför valet år 2006 fick Sverigedemokraterna 0,8% i SCB, vilket skall ställas mot valresultatet 2,9%. I årets SCB-mätning når Sverigedemokraterna 3,9%, och har mätningen fortfarande liknande problem med skämmighetsfaktorerna får det anses vara ett absolut lägsta valresultat.

  Varför var det då relevant? Jo, därför Sverigedemokraterna är ensamt till skillnad mot de andra partierna att faktiskt ha skämmighetsfaktorer. Det innebär, för partier vilka är nära 4%, att om valdeltagandet ej ökar samtidigt som Sverigedemokraterna vinner större röstprocent; så tappar de andra partierna. Hence; nära spärr, ökad risk att hamna under spärr.

  Så, det är dig nog en mycket klen tröst om Sverigedemokraternas 3,9% var den enda.

  I övrigt är det väl något av tidens tecken; god genomförd mandatperiod tenderar alldeles oavsett att straffas av väljarna. Hänger troligen samman med nedgången av det sociala kapitalet, kan jag tänka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s