Elproduktion är sällan ideologisk

Dagens riksdagsdebatt och beslut om ändringen av kärnkraftsförbudet har fått många att slå på stortrumman. I Ekot i morse bredde gamle LRF-basen Bo Dockered och fd. riksdagsledamoten för C, Birgitta Hambraeus, på om hur mycket Centerpartiet skulle tappa på att ha ingått den nya kompromissen med övriga Allianspartier. Dockereds uttalande om att partiet nu förlorar sin profil som miljöparti visar på monumental okunnighet om vad C uträttat de senaste fyra åren på miljö- och energiområdet.

Jag tycker nuvarande partiledning förtjänar en stor eloge för att de tagit C bort från den dogmatiska hållning som tidigare präglat partiet i frågan om kärnkraften. Det är sällan smart att låta sakfrågor bli ideologiskt överladdade. C-företrädare har gjort detta ett antal gånger i historien – kärnkraften, Öresundsbron och EMU. Istället för att hålla sig till sak har det varje gång funnits ett otal partister som sagt sig veta vad som strider mot centerpartiets själ och vad som inte gör det.

Med dagens beslut i Riksdagen kan partiet äntligen vända blad i frågan om kärnkraften. Istället för att ägna sig åt meningslöst gnäll borde ”veteranerna” med all sin erfarenhet ha goda möjligheter att förstå värdet av den massiva utbyggnad av förnybar energi som uppgörelsen också lösgör, liksom att kärnkraftsproducenterna från och med nu fullt ut får bära sina egna kostnader. Men det är väl inte lika angeläget att få flygtid i Sveriges Radio för att uttrycka beröm, misstänker jag.

Annonser

Om mattias2010

Kandidat för Centerpartiet i valet till Riksdagen 2010, Uppsala län.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s