Valreflektioner del 2 – Diger eftervalsanalys för C

Med 50 000 förlorade väljare har C en diger eftervalsanalys framför sig – ett arbete som bör komma igång så snart som möjligt.

Det duger inte att ursäkta sig med att vi varit dåliga på att sälja in vår politik trots goda resultat. Partiledningen måste snarare fråga sig hur man skapar ett politiskt utrymme för att driva en egen agenda utan att för den skull framstå som illojal partner. FP har lyckats med detta, liksom MP på andra sidan blockgränsen. Bortsett från en marginalgrupp av stödröstande M-sympatisörer vi inte vunnit ett smack på att alltid sitta lugnast i båten.

Jag tror vi måste våga satsa nytt i förhandlingarna inför regeringsombildningen – något jag och flera andra ansåg borde ha skett redan vid regeringssamtalen 2006. Hela poängen med att driva en ny agenda är att dra isär den tidigare, att utifrån en bas köra upp spår i en annan riktning också. Vi har ett grundmurat förtroende i frågor som rör näringspolitik – jag är övertygad om att de företagsröster M förlorat (enligt SVT Valu) gått till oss. Utifrån den positionen tycker jag vi ska satsa på att få posten som arbetsmarknadsminster, för att ta Sverige mot en mer dynamisk jobbmarknad. Om det nu innebär att vi får ge upp jordbruks- eller miljöministerposten, får det kanske vara värt det.

Jag hoppas också partiledningen i eftervalsanalysen tittar ordentligt på hur C arbetat och kampanjat i Stockholms stad – mig veterligen det enda partidistrikt där vi behållit eller stärkt vårt stöd i de tre valen. Vilka frågor drev man här? Vilka väljargrupper har man riktat in sig på? Hur har man jobbat med och kommunicerat sin politik i mellanvalsperioden?

Maud? Hon sitter kvar som partiledare tillsvidare, hoppas jag. Om hon själv avser lämna över rodret under mandatperioden bör det nog ske någon gång under riksdagsåret 2011-2012, med tanke på att det 2014 är val till såväl Europaparlamentet som till Riksdagen. En ny partiledare behöver lite ro att bygga upp en plattform innan det blir två riks-valrörelser på raken.

Mer eftersnack följer!

Annonser

Om mattias2010

Kandidat för Centerpartiet i valet till Riksdagen 2010, Uppsala län.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Valreflektioner del 2 – Diger eftervalsanalys för C

  1. ”Vilka frågor drev man i Stockholm”? Ledande, men synnerligen relevant fråga. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s