Om min grundsyn

Centerpartiet för mig står för en grön, liberal linje där hållbarhet, individuell frihet och personligt ansvar är förtecknen.

Jag vill inte klumpa ihop människor till statiska grupper – jag vill se till var och ens möjligheter till utveckling, till allas lika chanser att vara olika. Jag vill också se ett samhälle med medborgare som kan och vill ta ansvar, som inte tror på nånannanismen.

För mig innebär Centerpartiets vision ett samhälle där det offentliga lägger ett golv att utvecklas ifrån, inte sätter ett tak som begränsar och skärmar av. Och som ett parti med rötter i landsbygden vet Centerpartiet vad det innebär att leva sitt liv i samklang med naturen och miljön. Att bruka med förnuft, inte förbruka med okunskap.

Idag rör sig Sverige mot alltmer liberala, mindre auktoritetsbundna värderingar, bort från den historiska storskaliga maktdelningen mellan industri, fackföreningar och socialdemokrati. Individualisering och självförverkligande värderas allt högre – allt fler värjer sig för kollektiva lösningar och one-size-fits-all -perspektiv.

Tyvärr har det politiska systemet inte hängt med. Inför valet 2010 står Sverige bara med ena foten i framtiden och med den andra i en förgången och stel samhällsmodell. I denna är Staten den centrala aktören och det offentliga tycks ibland nästan inte ha någon bortre gräns. Den rödgröna vänstern, anförda av en trött Socialdemokrati, vill återgå till denna modell, medan de nya Moderaterna inte vill eller vågar helt kliva ur tänkandet.

Jag vill se ett samhälle där staten är stark där den behövs men också redo att dra sig tillbaka för att släppa fram enskilda människors kraft och kapacitet. Min utgångspunkt som liberal är en stat som ger alla lika möjligheter genom grundtrygghet – en grundförsäkring som omfattar alla – men framförallt en trygghet i form av kvalitativ skola, god vård, fungerande omsorg och starkt rättssystem.

För att kunna göra det måste staten bygga sina tjänster på medborgarnas val och vilja. Den måste sträva efter att mobilisera företagsamhet och entreprenörers kreativitet. En stat som på 2000-talet beställer, utför och utvärderar all välfärd under monopol sätter medlen framför målet. Den stat som verkligen har det bästa som mål har också en skyldighet att finna det bästa av medel för att uppnå det.

När staten ska leverera skola, vård, omsorg, arbetsförmedling, omskolning eller coachning så måste det vara en självklarhet att personer med nya idéer och modeller kan få tävla om en peng lika för alla, utan gräddfiler. Då återfår medborgaren makten. Då går signalen till entreprenörer att erbjuda nya smartare, mer kundvänliga, mer kvalitativa lösningar för vård, skola och omsorg.

Den liberala idén handlar inte om att gynna dem som redan har eller låta dem som har mest kunskap eller skriker högst få fördelar. Villaägaren med strandtomt vid Mälaren eller den högutbildade bostadsrättsinnehavaren i Luthagen klarar sig alltid. Det är inte dessa grupper som främst behöver större utrymme att styra sina liv. Att sträva efter ett dynamiskt frihetligt samhälle är att vilja öka makten och möjligheterna för de som INTE har – lågutbildade utan arbeten; kvinnor med lågavlönade deltidsjobb i offentlig sektor; invandrare som kommit till Sverige för att bidra men inte släpps in i samhället.

Centerpartiet har en grundmurad tradition att stå på individens sida och ta strid mot uppifrånlösningar, storskalighet och centralstyrning. Vi vill ge människor lika möjligheter att vara olika. Jag tänker verka i denna tradition i Riksdagen i alla lägen och i alla beslut jag är involverad i.

Annonser

En kommentar till Om min grundsyn

  1. Lisa Landberg skriver:

    Viken fin och informativ blogg du har! Hoppas att du kommer och besöker Östhammars kommun mycket innan valet.
    Lycka till
    Lisa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s